Salbaticia Inghetata - Antarctica

  • 13 februarie 2019

Antarctica este ultima frontiera a lumii, un paradis imaculat al muntilor, gigantelor aisberguri si intinderilor vaste de gheturi polare, un peisaj incantator pe fondul oceanului albastru.

Al cincilea continent ca marime, dintre cele sase ale Terrei, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai indepartat si mai recent descoperit continent, fiind pentru prima oara detectat la inceputul secolului al XIX-lea. Acoperita aproape in totalitate de gheata si fara a avea o populatie umana stabila, ea inconjoara Polul Sud. La randul sau Antarctica este inconjurata de Oceanul Antarctic,intindere de apa creata din zonele de sud ale oceanelor Pacific, Atlantic si Indian, dar fiind considerat un ocean separat de celelalte datorita temperaturii mai scazute a apei si a salinitatii mai mici. Antarctica detine in jur de 90% din gheata existenta pe Pamant. 

Pozitia pe latitudine si inaltimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent. Cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri. In anotimpul rece temperatura in zonele intercontinentale poate scadea sub -70°C, în timp ce in anotimpul cald temperatura se poate ridica, in aceleasi zone, pana peste -30°C.

Cu adevarat fascinanti sunt pinguinii, raspanditi, cu miile inclusiv sapte specii specific regiunii polare de sud. Pasarile isi depun ouale in decembrie, asa ca in februarie vizitatorii pot vedea deja puii grasi si pufosi ingrijiti de parinti in cuiburile in pietricele. In scurtele calatorii, cel mai des pot fi vazuti pinguinii Imperiali si Adelie. 

Stancile sunt cele mai favorabile locuri – anume aici aceste pasari simpatice isi cresc puii. Odata cu sosirea primaverii, in Antarctica incepe o viata noua. Infruntand peste 8.000 de kilometri, sosesc balenele cu cocoasa. In golfurile protejate, aceste mamifere marine se hranesc cu plancton (crustacee mici). Modalitatea lor de dobandire a hranei este extrem de interesanta. Scufundandu-se la adancime, balenele incep sa se roteasca lent in jurul axei lor.

Cand expira aer, se formeaza o multime de bule, care creeaza o adevarata plasa pentru crustaceele din jur, ridicandu-le la suprafata. In aceeasi perioada, cu scopul de a-si scoate puii, vin albatrosii albi antarctici, formand cea mai sudica colonie de pasari. Ca sa ajunga la cuiburile lor, albatrosii trebuie sa parcurga peste 500 de kilometri. Sunt niste pasari puternice si rezistente, iar cand puii se nasc, trebuie sa parcurga o distantă de doua ori mai mare. Principalii dusmani ai albatrosilor sunt pescarusii antarctici.

Printre alte vietuitoare interesante ale Antarcticii se numara si focile Weddell. Au boturi care seamana cu cel de pisica. Pentru ca colturile gurii lor sunt ridicate în sus, se pare ca zambesc tot timpul. Pot sa se scufunde dupa hrana la o adancime de 600 de metri si sa reziste sub apa mai mult de o ora. Focile Weddell se hranesc cu cefalopode si pesti si cresc pana la 3 metri lungime si 600 kg greutate. In timpul sezonului de imperechere, masculii atrag femelele cu strigate puternice. Este una dintre putinele specii de foci care pot naste cate doi pui odata.

Elefantii de mare din familia focilor petrec pe uscat doar cateva saptamani pe an. In acest timp, reusesc sa se imperecheze, sa scoată pui, sa nparleasca total si sa doarma profund. Pe uscat, elefantii de mare sunt foarte neindemanatici, dar in apa sunt destul de vioi şi energici. Acestia sunt capabili sa plonjeze usor in apa la o adancime de pana la 1,5 kilometri si sa stea acolo pana la o ora si jumatate.

Peisaj de o incomparabila frumusete, Antarctica ramane o aventura de neuitat si una dintre putinele intinderi ale lumii care a ramas imaculata. Poti petrece timpul navigand pe o mare in care vezi deseori balene iesind la suprafata si aisberguri de marimea unui vapor care plutesc in deriva pe marea adanca si albastra. Uneori, pe varful unui ghetar plutitor poti vedea foci. Cum nu exista dane sau docuri, puternicele barci de cauciuc Zodiac sunt lansate la apa, dandu-ti prima ocazie emotionanta de a te plimba printre pinguini si de  a admira uluitorul peisaj glaciar. Serile, barcile Zodiac pleaca deseori in larg, pentru o imagine mai buna a ghetarilor, ce plutesc fara graba in ceata fantomatica a verii arctice.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare