Rom, reggae și relaxare în Jamaica

  • 3 ianuarie 2019

Numită și Insula Însorită aceasta este patria muzicii reggae, a romului și a faimosului Bob Marley.Jamaica este înconjurată de munți înalți iar peisajul său e format din jungle dese și verzi, flori și plante exotice pajiști si văi pitorești, cascade, recifuri de corali, păduri tropicale și plaje întinse.

Insula are forma unui sâmbure de migdală și este strabatută de un lanț muntos, dar și de o mulțime de râulețe care îi dau un aer aparte. Pădurile tropicale ocupă o bună parte din teritoriu, vegetația este abundentă pe toată insula înmiresmând aerul tropical. Multe dintre plajele jamaicane freamătă de agitație, tineri ce ascultă muzică raggae la volum maxim, în timp ce altele sunt liniștite, adevărate enclave presărate cu nisip alb și fin, ideale pentru relaxare.

Plaje albe și fierbinți care se topesc în ape verzi și albastre; cascade spumoase ce se rostogolesc prin păduri de smarald, munți acoperiți cu copaci, cu înălțimi de până la 2196 m; toate sunt elemente ce definesc frumusețea acestei țări, dar și contrastul cu sud-estul semiarid, dominat de cactuși.

De la moleșeala tropicală a senzaționalei Treasure Beach și frumusețea din Negril, fiecare stațiune are propriul farmec. Jamaica este renumită atât pentru pompoasele hoteluri istorice în care se servește tradiționalul ceai englezesc, cât și pentru hotelurile-buticuri cu ambianță romantică și decor modern. Dacă ieși din hotel, admiră cascada pe râul Dunn, ale cărei ape se revarsă pe terasele de argilă spre plajă iar treptele line putand fi strabatute de catre turisti intr-o catarare de-a dreptul inedita.

Nu degeaba, Ocho Rios este numit și Grădina Jamaicăi. De la Montego Bay, un taxi vă poate purta printr-un peisaj luxuriant până la Ocho Rios, localitatea situată în nordul insulei, același loc în care Tom Cruise a filmat o scenă memorabilă din filmul Cocktail și în care s-au turnat imagini din seria James Bond.

Daca veți dori să mergeți la un concert tipic raggae, atunci Plaja Fort Clarence este cea mai bună alegere. Nicio vacanță în Jamaica nu este completă fără câteva ore de relaxare petrecute pe plajele superbe, ascultând muzica reggae - ritm ce s-a nascut practic pe aceasta insula si care a devenit nu doar un stil muzical ci chiar un stil de viață pentru adepți.

Mâncarea jamaicană este foarte bogată în condimente picante, care reprezintă şi principalul export al ţării. Pe lângă ardeiul iute se mai folosesc ghimbir, nucşoară şi piper. Rădăcina de cassava este foarte răspândită pe insulă. “Bammy” este o vafă ca o pâine prăjită, făcută din cassava. “Ackee” este fructul naţional şi dacă nu este preparat cu grijă poate fi otrăvitor. Ackee şi peşte sărat este o gustare populară sau o masă obişnuită la micul dejun.

Băutura tradiţională este romul, distilat din trestie de zahăr, existând plantaţii de trestie de zahăr aici încă din secolul al XVII-lea. Romul este o parte din istoria Jamaicăi, fiind preparat în diferite sortimente — de la light la gold, folosit în general la cocktail-uri, până la cel negru, premium.

Temperatura în regiunea de coastă este plăcută în permanenţă, datorită vântului de la nord-est şi a brizelor care bat seara dinspre ocean. Vă puteţi petrece timpul plimbându-vă pe plantaţii, înotând sau pescuind. De asemenea, puteţi juca golf, puteţi face baie în izvoarele termale sau vă puteţi dedica raftingului şi scufundărilor în ocean. 



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare