Noptile Havanei

  • 18 februarie 2019

Nu cred ca exista pe lume o tara mai parazitata de clisee decat Cuba: salsarom, Fidel Castro, figura omniprezenta a lui Che Guevara, tigari de foi, cuvantul revolucion, masinile vechi americane reconditionate, femei de o senzualitate aparte, duhul lui Hemingway, palmieri, plaje si homari, apoi iar de la capat - salsa, rom, Che etc.

Cuba este o tara exotica, plina de farmec si pasiune, acel mix neobisnuit intre traditii si obiceiuri, intre vechi si nou, aspecte care au transformat regiunea intr-un loc unic pe PamantCapitala acestei țari minunate este Havana, oras pozitionat intr-un cadru de vis, protejat de Oceanul Atlantic, Marea Caraibilor si Golful Mexic.

Odata ce ai ajuns in Havana, te va impresiona cu siguranța aerul colonial al metropoleicasele batrane si șubrezite, insa foarte romantice. Ele fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, multe dintre ele au fost transformate in boutique-uri sau hoteluri, o parte nu au ferestre, dar stau inca in picioare si sunt locuite. Muzica live care se aude in general la fiecare colt de strada completeaza perfect acest peisaj inedit, cubanezii cu codițe afro au rolul de a intretine atmosfera si canta la diverse instrumente si cu vocea.

Havana este capitala muzicii si a dansului in stil afro-latin, iar de peste 50  de ani, Tropicana a fost centrul sau. Totul a inceput in 1939 cand, intr-o vila din suburbia, cu o gradina vasta, cineva a a vut o idee stralucita: sa se instaleze o scena in aer liber in acest peisaj de jungla si sa umple aleile cu sute de artisti, inrobiti de ritmul alert afro-latin, costumati tipator si dansand lasciv, suficient pentru a transpune orice fel de public intr-o exotica lume de vis.

Tropicana, care a personificat decadenta prerevelutionara a Cubei lui Batista, a supravietuit, revolutiei, iar februarie este luna perfecta pentru o vizita aici. Cu foarte putine ploi nu prea exista riscul ca spectacolul sa se mute in sala, iar petrecaretii pot sta o noapte afara in timp ce spectacolul continua pana in zori.

In Centro Habana, admira El Capitalo, unul dintre simbolurile orasului si o replica stangace a  Capitoliului din Washington DC. Inauntru poti sa te plimbi prin somptuoasa “Sala a pasilor pierduti” cu acustica ciudata care-I sugereaza numele. Mai tarziu, viziteaza trecutul colonial al Cubei cu un mojito perfect amestecat in barul de pe acoperisul Hotelului Inglaterra si priveste-I pe cubanezii stilati la masa de joc. Tot timpul ai senzatia ca Havana a incremenit in 1960, ceea ce o face unul dintre cele mai socante orase din lume.

In trecut, Havana era un important port comercial, locul unde cubanezii vindeau sau dadeau la schimb diverse marfuri, mai ales zahar. Anul 1990 este momentul in care Cuba puncteaza mult la capitolul turism si de atunci si pana astazi milioane de turisti din intreaga lume au vizitat acest teritoriu plin de farmec. Pentru europeni, o calatorie pana in Cuba poate fi un vis, dar totusi, nu este ceva imposibil!

 


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare