Istanbul, orasul magnific pe doua continente si o istorie veche de mii de ani

  • 22 aprilie 2019

Istanbulul este o metropola pe cat de cosmopolita pe atat de frumoasa si plina de istorie. O experienta in orasul de pe Bosfor este cu siguranta una de neuitat. 

Istanbul cu frumoasa linie ascutita a delicatelor minarete si a cupolelor in forma de ceapa, este orasul unor palate fantastice, decorate cu bogatiile cucerite in razboaie. In magnificul Mare Bazar, care are sute de metri de pasaje acoperite si mii de magazine si standuri stralucitoare, vizitatorii pot intelege radacinile orasului, important loc de comert cu tinuturile straine. Aici poti pierde ore intregi si, daca esti pregatit sa te tocmesti bine, gaseseti multe oferte de covoare colorate si safire, rubine sau smaralde.

Mai jos de Bazar, vezi apele Cornului de Aur, taiate de Podul Galata, care leaga orasul vechi de cel nou, desi fiind vorba de Istanbul, nou inseamna vechi de cel putin un secol. Pe strada principal, Istiklal Caddesi, si pe stradutele din jurul ei vezi o multime de buticuri, cafenele, restaurante, baruri si cluburi. Aici gasesti cea mai buna mancare din oras –tarama cremoasa -, caviar rosu, midii delicioase pregatite cu orez si condimente si nelipsitul kebab. Vei descoperi piata de peste Galatasaray, unde gasesti nu doar peste proaspat, ci si alte delicatese din carne, branzeturi, bomboane si muraturi. La cina te poti ospata cu meze – portiile sunt mici, asa ca ai de ales intre o gustare rapida de pide (pizza mica turceasca) si o mare varietate de feluri de mancare care tradeaza influenta istorica a Greciei, Balcanilor, Caucazului si Levantului. Acest amestec ametitor, insotit de bautura spirtoasa raki cu gust de anason si de o serenada a muzicienilor care canta din melancolicul saz, este o experienta cultural ce rivalizeaza cu o vizita la cele mai mari monumente antice.

Insa, ca fosta capitala a doua imperii importante, Bizantin si Otoman, Istanbulul are o istorie impresionanta si monumente care ofera o proveliste incantatoare. Promontoriul cunoscut astazi drept Sultanahmet a fost construit timp de secole intregi de imparati si sultani, zidurile sale inconjurand palate de mult disparute si unele dintre primele asezari religioase crestine. 

Dintre obiectivele turistice, cea mai renumita este Moscheea Albastra, cea mai mare din Istanbul si singura cu 6 minarete (turnulete). Se numeste asa datorita celor peste 20.000 de placi de faianta albastra care acopera peretii in interior.

Palatul Topkapi este unul dintre cele mai mari si mai vechi palate inca existente in prezent. Exemple extrordinare de bijuterii turcesti mestesugite in perioade diferite, precum si bijuterii aduse in Imperiul Otoman din Orientul Indepartat, India si Europa, sunt pastrate in trezoreria palatului. Medalii oficiale, sfesnice turnate in aur, felinare de ceremonie, bijuterii ornamentale, pumnale - incluzand pumnalul Topkapi, un important simbol al palatului - si diamantul Kaşıkçı, unul dintre cele mai mari si mai valoroase diamante din lume: toate sunt prezente si expuse aici. 



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare