Anul Nou la Antipozi - Sydney

  • 31 decembrie 2018

Cu unul dintre cele mai faimoase peisaje citadine din lume, Sydney e un oraș  minunat: situat la port, împodobit cu podul Sydney Harbour și cu Opera, al cărei acoperiș în straturi duce cu gândul la o corabie cu pânzele întinse. O metropolă culturală și postmodernistă, a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de sărbătorire a Anului Nou. 

În ziua cea mare, când se lasă treptat întunericul, portul se umple cu bărci strălucitoare. La miezul nopții, podul explodează în flăcări, când focul celor mai frumoase artificii din lume aprinde cerul, cu o intensitate care pârjolește privirea. O perdea de foc lichid de 50 de metri se prăvălește de pe pod în apă, în timp ce un potop de rachete lansează straturi după straturi de pânze colorate de foc, o explozie nebună de nuanțe. Când se termină, e ca și cum cineva ar fi stins lumina, iar spectatorii se dezlănțuie. Cea mai tradițională metodă de a sărbători e un grătar și câteva “tinichele” (halbe de bere); mergi la una dintre platformele oficiale, căci cele neoficiale, chiar dacă sunt vesele și pline de viață, sunt parcă prea zgomotoase. Pentru cei care rezistă, petrecerea durează până în zori și chiar mai mult. 

A doua zi, înainte ca orașul să se trezească, surferii se aliniază de-a lungul frumoasei plaje Bondi, călărind placa și așteptând valul ideal. Sosirea fiecărui val uriaș e semnalizată de o activitate frenetică, după care unii surferi reușesc să meargă până la țărm călărind vârtejul de apă albastră. Merită sa încerci măcar o data și, chiar dacă nu faci altceva decât să cazi spectaculos, în timp ce înghiți apa de mare, cu siguranță vei simți cât este de palpitant.

Sydney a fost fondat abia în 1788, dar istoria zonei se întinde pe 40.000 de ani; o poți urmări în Muzeul Australiei, după care explorezi trecutul penitenciar faimos al orașului  în Muzelul Orașului Sydney. Cea mai bună metodă să vezi orașul e pe jos; așa îi simți cu adevărat pulsul, mai ales în această perioadă a anului. Cei mai mulți călători încep al The Rocks, locul primei așezări engleze din Australia, acum plin de muzee, galerii de artă, magazine de obiecte artizanale, puburi istorice și restaurante minunate, cu vedere la port. 

Sydney este un oraș ce iubește viața de noapte și acest aspect nu trebuie ratat, fie ca încercați barurile și cluburile de pe strada Oxford Street, sau vă prinde dimineața în berăriile tradiționale din cartierele Kings Cross și The Rock. După lăsarea întunericului luminația arhitectonică însufleteste orașul, în special în Circular Key și Sydney Opera House, unde vă puteți delecta cu spectacole de balet și concerte de muzică clasică.

Una dintre minunile arhitectonice ale lumii, structura emblematică a Australiei este Opera din Sydney, fiind proiectată de arhitectul danez Jorn Utzon și a fost terminată în 1973. Clădirea expresionistă cuprinde cinci amfiteatre, într-o serie de scoici de prefabricate din beton, de forma unor felii de portocală întoarse.

Gradina Botanică Regală are o istorie de doua secole și este situată în apropierea Operei; n-o poți explora pe toată nici în două zile.

Sydney Harbour Bridge comprimă mai multe experiențe pentru tine: te poți plimba, poți urca un set de scări pentru a ajunge la arcada podului și-l poți traversa, pentru a admira Sydney-ul din mai multe rânduri.


O alta capodoperă arhitecturală aflată în Sydney este fară îndoială Catedrala Sfânta Maria, catedrala închinată ajutătoarei creștinilor - Sfânta Maria și considerată ocrotitoarea Australiei. Impunătoare clădire este construită deasupra unei basilici de către Papa Pius al XI-lea, în anul 1930, aceasta fiind cea mai mare catedrală romano-catolica din emisfera sudica. Catedrala Sfânta Maria este construită după un plan tipic englez cu arhitectura în stil gothic, din perioada secolului XIX, fațada acesteia înspirată după modelul catedralei Notre Dame din Paris.

Cel mai îndrăgit oraș australian este popular datorită vieții relaxate, plajelor cu nisip fin, culturii și oamenilor prietenoși. Este imposibil să te plictisești în timpul unei vacanțe la Sydney, pentru că este atât de diferit de atmosfera din țara noastră. Ai de ales între mii de localuri și o mulțime de locuri de vizitat. Orașul este aerisit, solar și te va primi bine cu siguranță.



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare